سلام ، به سایت شرکت پارسیس سگال پویا خوش آمدید.

کاربرد انواع گریس

کاربرد انواع گریس

تعریف گریس:

گریس مخلوطی ژلاتینی است که از ترکیب روغن، ماده غلیظ کننده (صابون) و مواد افزودنی ساخته میشود. گریسها نیزهمانند روغن ها وظیفه به حداقل رساندن اصطکاک و سایش بین سطوح را برعهده دارند.

موارد مصرف گریس:

  1. گریس ها سبب کاهش هزینه در مصرف می شوند زیرا تعداد دفعات روانکاری با آن ها در مقایسه با روغن ها کمتر است و توجه بهداین مسئله زمانی اهمیت پیدا می کند که دسترسی به ماشین آلات سخت تر باشد مانند : بلبرینگ هایی که در دسترس نیستند , خطوط محرکه و … گریس سبب خروج برخی مواد اضافه شده و یک مانع اساسی برای ورود گرد و خاک محسوب می شود.
  2. اگر با گریس روانکاری انجام دهیم در هزینه ی کاسه نمدها و آب بندی قطعات صرفه جویی کرده ایم و کاسه نمدهایی که به وسیله ی روغن آب بندی می شوندچون اصطکاک بیشتری با قطعات پیدا می کنندسبب هدر رفتن نیروی بیشتر می شوند. طول عمر گریس به نسبت روغن بالاست و به طوری که طول عمر گریس با قطعه یکی است .
  3. اگر روانکاری را با گریس انجام دهیم چون دوام و ماندگاری بیشتری دارند سبب طول عمر بیشتر قطعه نیز می شوند.
  4. اصطکاک متر در زمان به راه اندازی دستگاه دارند.
  5. سبب حل مشکل روانکاری در مجاورت آب شده اند.
  6. گریس ها در دماهای بسیار بالا, شوک های مداوم , سرعت پایین, فشار زیاد کار می کنند.

انواع گریس:

گریس صابون ساده ،گریس صابون مخلوط ،گریس کمپلکس صابون ،گریس غیر صابونی

گریس صابون ساده: گریس صابون ساده به سه دسته تقسیم می شود:گریس صابون کلسیم ،گریس صابون سدیم ،گریس صابون آلومینیوم

 گریس صابون کلسیم :در برابر آب پایدار،با حداکثر دمای کارکرد درحدود 80 درجه سانتی گراد مصرف گسترده ای در روانکاری شاسی خودروها و صنایع فولاد دارد .

گریس صابون سدیم :در مقابل دماهای بالا مقاوم اما ناپایدار در برابر رطوبت وآب است این گریس ها در حرکت دورانی سریع پایداری این گریس ها زیاد و ثابت است برای استفاده در روانکاری یاتاقان های توپی و غلطکی می باشد .

گریس صابون آلومینیوم :دارای خواص ویژه ای است و به صورت گریس نیمه مایع می باشد وقتی نیاز به خاصیت چسبندگی بالا وجود دارد گریس آلومینیومی توصیه می شود خاصیت این گریس ها مشابه گریس کلسیمی می باشد و در صورتی که از روغن پایه شفاف استفاده گردد.

گریس آلومینیومی شفاف و بی رنگ به دست می آید اما به دلیل هزینه و قیمت بالای آن معمولا گریس های کلسیمی را به عنوان بهترین جایگزین می توان استفاده نمود.

گریس صابون لیتیم :دارای ترکیبی از ویژگی خوب در دمای بالا و مقاومت در مقابل آب هستند وبه عنوان گریس های چند منظوره استفاده می شوند برای مصارف گوناگون صنعتی در روانکاری خودرو جز بهترین گریس ها هستند.

گریس های صابون مخلوط:

ماده غلیظ کننده بعضی از گریس ها شامل چند نوع صابون فلزی است که دارای ترکیبی از خواص آن صابون ها است.مثلا گریس که با صابون سدیم و صابون کلسیم تهیه می شود ،ترکیبی از خاصیت ضد آب وپایداری در حرارت بالا را داراست ،شایان ذکر است که ترکیب این خواص به میزان مورد انتظار از هریک از اجزاء آن نیس بنابراین چنین گریس برای شرایط معتدل کار در حضور آب دماهای بالا کاربرد دارد.

گریس کمپلکس صابون :گریس ها تشکیل شده از صابون ساده به اضافه نمکی از یک اسید با وزن ملکولی پایین تا متوسط تولید می شوند ترکیب صابون و نمک الیافی در ساختار گریس شکل می گیرد. که خواص ویژه ای در گریس ایجاد می شود و اما گریس های کمپلکس صابون کلسیم یا آلومینیوم در مقابل با گریس صابون ساده ،نقطه قطره شدن بالایی را دارا می باشند.

گریس های غیر صابونی :گریس های غیر صابونی توسط ماده غلیظ کننده غیر صابونی با پلی اوره ،سیلیکاژل ،بنتون ،گرافیک و خاک رنگبر اصلاح شد تولید می شونداین دسته از گریس ها معمولا نقطه قطره شدن بالا داشته و بعضی از آنها ترکیبی از پایداری دمایی و خواص مطلوب گریس ها را دارد قیمت تمام شده این گریس بیشتر از گریس های صابونی می باشد که بسته به موارد مصرف و قیمت بالاتر با کارایی بهتر و طولانی مدت جبران می شود.